in continuo

pohajalkine pisarije o vsem mogočem in nemogočem

Ameriška splavljenja

Zapisano pod: Ljudje Tagi: , , — pohajalka ob 18:29, 27.01.2013

V Uragvaju so lani le z enim glasom več po dolgotrajni razpravi kongresa legalizirali splav. Urugvajski senat je kasneje zakon tesno potrdil, ki ženskam, starejšim od 18 let, pod določenimi pogoji daje pravico do splava v prvem trimesečju nosečnosti. Urugvaj je šele druga država Latinske Amerike, kjer je splav dovoljen ne le v primeru incesta, ogrožanja zdravja nosečnice in posilstva. Te izjeme je mogoče vleči narazen ali stiskati skupaj, po razpoloženju razsodnika in je zato lahko z vidika diskrecijske pravice problematično. Težko je še posebej v tistih državah, ki so močno pod vplivom katolicizma.

Vsekakor se označuje za liberalno tisto državo, ki uzakoni pravico do splava, čeprav z diskrecijskimi omejitvami.

Lahko je pa tudi drugače. V primerih posilstev je po svetu večinoma ženskam omogočena pravica do splava, lahko pa se bo zgodilo nasprotno v Novi Mehiki in bo prav zaradi posilstva splav prepovedan, ker se splav prekvalificira v poseg v dokazno gradivo, prav tako v Ameriki.

Tako se je domislila gospa republikanka iz Nove Mehike, ki pripravlja zakonski predlog, ki bi žrtve posilstva preimenoval v zločinke, če bi splavile in tako posegale v dokazno gradivo, dobesedno zarodek. Enako bi bili obtoženi tudi tisti, ki bi sodelovali pri posegu. Besedna zveza ’spolni napad’ pa v predlogu zakona ostaja, tudi ‘posledica kriminalne spolne penetracije ali incesta’ .

Kazen za uničenje dokaznega gradiva je predvidena do treh let, a zakon vendarle še ni sprejet, možnosti pa tudi ni veliko, da bi bil, ker nimajo večine tisti z republikansko filozofijo. Navsezadnje bi šlo v primeru uzakonjene prepovedi splava za prisilo v nosečnost in porod, legitimno posiljene ženske bi bile prisiljene donositi zarodek, da dokažejo svoj prav na sodišču. Kako bo, bo pokazala prihodnost.

Ja, predlog zakona je pripravila ženska in ga tudi vneto zagovarja. Opcija za žrtve posilstva je, da pač posilstva ne prijavijo …

  • Share/Bookmark
 

6 komentarjev

129

avtor LittleSweetie

28.01.2013 @ 16:11

Bolj neumnega predloga za zakon pa še ne…popolna traparija in močno dvomim, da bodo kaj takega sprejeli.

132

avtor pohajalka

28.01.2013 @ 19:11

Se strinjam, predlog zakona je res trapast. Možnosti, da bi ga potrdili, ne vidim.
Davkoplačevalci v Novi Mehiki so vendarle sfinancirali predlagateljičino plačo, saj je predlog gotovo pripravljala v službi …

134

avtor mumbly

29.01.2013 @ 00:29

Če je zarodek dokazno gradivo. Kdo je dolžan skrbeti za dokazno gradivo, ko se rodi. Pravno gledano, dokazno gradivo ni otrok, je le dokazno gradivo. Jaz bi to dokazno gradivo obesil na pukl države pa naj zanj skrbi od pleničk do truge.

135

avtor pohajalka

29.01.2013 @ 07:28

Vse to okrog otrok se tako na glavo postavlja, da se človek lahko vprašuje naprej in nazaj, kje za vraga smo sfalili kot človeška vrsta.
Včasih me obide sveta jeza, včasih obup in žalost, ker to smo mi, ljudje!

136

avtor LittleSweetie

29.01.2013 @ 16:45

@Pohajalka
:) ja ja…saj pri nas tudi sfinanciramo plače ministrov, pa oba veva kaj se pri nas dogaja…kar se pa tiče obupa in žalosti, pa si ne moreš misliti, kako globoko se strinjam…včasih si prav vprašam, kako so nekateri ljudje lahko taka teleta…kot bi naši južni bratje rekli – “svašta majka rodi”…

137

avtor pohajalka

29.01.2013 @ 19:06

Ja, tudi pri nas davkoplačevalski denar pokrije vse mogoče, kar se domislijo ministri. Kar gledamo res, kot teleta, vse to.
Južni bratje pa dobro povedo, žebljico zadenejo prav na glavico. Se ne domislim, kako bi mi to povedali.

RSS vir za komentarje na objavo.

Trenutno obrazec za komentarje ni dosegljiv.

 

Blog in continuo | Zagotavlja SiOL | O Sistemu |