in continuo

pohajalkine pisarije o vsem mogočem in nemogočem

Ogledovanja

Zapisano pod: Ljudje Tagi: , , — pohajalka ob 07:17, 26.01.2013

To smo že gledali! Kakšen dolgčas! Ali pa tudi ne, saj ima vsaka medalja vsaj dve plati.

Da je gledanje že gledanega koristno, so ugotovili ameriški znanstveniki, ko so proučevali in raziskovali odvisnosti. V kratkem gre za obnovo zmogljivosti naših možganov.

Krizno menežeriranje krize v naši državi tudi ponuja vedno ena in ista ponavljanja preigravanj, igralska zasedba pa se spreminja bolj v položajih kot imenih. Enkrat so eni zgoraj, drugič drugi. V zadnjih dneh so ‘novice’ v glavnem na področju izumljanja novih besed za stare predmete, recimo projektna vlada in še kakšna vlada, vedno pa ‘vlada’ pač, pa naj bo v zakonu zapisana beseda ali ne.

Zakonito torej naša vladna elita s ponovitvami medsebojnih političnih zdrah permanentno skrbi za duševno zdravje državljanov in za to delo je dobro plačana z davkoplačevalskim denarjem. Morali bi bili hvaležni političnemu establišmentu za skrb, ki jo namenja nam vsem. Saj vlada bo zamenjana slej ko prej, gre za kulminacijo doživljanja napetosti v senzaciji.
Jezica ob ponujeni ponovitvi enega in istega filma z igralsko zasedbo, ki ji že brada rase okrog miznih nog, ni na mestu, če nam je mar lastnega dušnega miru. Tudi televizijske hiše v resnici skrbijo za nas vse. Znanstveniki so proučevali, raziskovali, testirali in vse to … ter prišli do ugotovitve, da spremljanje že znane vsebine pomiri naše možgane, ki so utrujeni od vsakodnevnih težkih nalog, omogoči jim, da hitreje obnovijo samonadzor in voljo (kar bi itak, le počasneje).
Ob zahtevnih nalogah se to dvoje orodij – samonadzor in volja – precej izčrpa, ob opravljanju blagodejne dejavnosti v obliki gledanja že gledanega pa se obnovi hitro in temeljito. Ob taki dejavnosti ni potrebe po nadzoru mišljenja, govora ali dejanj, ker ne porabljamo mentalne energije, hkrati pa se zabavamo ob interakciji z znanimi igralci in vnaprej znanimi dialogi, to pa nas napolni z energijo.

Znanstveniki so tudi ugotovili, da se za ogledovanje že gledanega odločajo večinoma ljudje, ki so čez dan opravljali miselno izčrpljujoče dejavnosti. Opozarjajo pa na vegetiranje pred zasloni, ki tudi slučajno nima željenega učinka. Preden si možgani lahko opomorejo, morajo pred tem vendar delati.

Pomisleki glede poneumljanja človeka torej na osnovi ugotovitev ameriških znanstvenikov niso tako črno-beli.

  • Share/Bookmark
 

Brez komentarjev

Še brez komentarjev.

RSS vir za komentarje na objavo.

Trenutno obrazec za komentarje ni dosegljiv.

 

Blog in continuo | Zagotavlja SiOL | O Sistemu |