in continuo

pohajalkine pisarije o vsem mogočem in nemogočem

Klorofil in kri

Zapisano pod: Narava Tagi: — pohajalka ob 06:09, 18.01.2013

V zadnjem času je vzniknila med tisočerimi že obstoječimi nova super hrana: zeleno rastlinje.

Govori se o velikih količinah zdravja, ki ga lahko konzumiramo preko zelenega rastlinja, použiti je treba tudi temno zelene liste glavnatega ohrovta, recimo, ne le mehke svetle sredice. Pa trave iz voda so super, torej alge, čeprav so tudi kakšne strupene med njimi, torej ne kar vseh po vrsti na krožnik dajati. Ječmen je krasen za ričet, a kdo bi si mislil, da je tuda ječmenova trava neznansko zdrava in hranilna za človeka?!

Pri vsem skupaj pa gre za klorofil, ki ga vsebujejo ne le travice na suhem, ampak ga imajo tudi alge v morju in sladkih vodah. Alge so bile pred tremi in pol milijardami let prve rastline fotosintetične oblike življenja na Zemlji. Njihovo darilo planetu je bilo ustvarjanje kisikovega ozračja, potrebnega za ravoj vseh višjih oblik življenja. Alge so danes v priporočilih za izboljšanje odpornosti, ob psihičnih in fizičnih naporih, ob pomanjkanju energije. Skratka, vsak dan današnji pride v poštev.

Klorofil je v stvari rastlinska kri, ki je zelo podobna človeški krvi. Presenetljiva je podobnost med klorofilom in našim krvnim barvilom, kar so ugotovili ob raziskovanju zelene barve v rastlinah. Razlika med obema snovema je v molekuli klorofila magnezij, v molekuli hemoglobina v človeški krvi pa atom železa. In kako zelo je pomemben tisti kanček železa v krvi, je med nami že marsikdo izkusil, v razočaranju nad neučinkovitostjo medicinskih železovih preparatov.

Če bi rastline zgolj gnojili brez neposrednega vpliva sončne svetlobe, bi ne dosegli želenega rezultata, ker bi rastline ne tvorile klorofila. Tudi ‘gnojenje’ človeškega telesa s prehranskimi dodatki ne pomaga, če ne bo izpostavljeno tudi sončni svetlobi. Ena možnih bližnjic za dobro kri je po novem znova bolj propagirano uživanje sveže stisnjenih sadnih in zelenjavnih sokov, absolutno brez sladkorjev. V sokovnike je mogoče stlačiti vse zeleno, grenkobo zelo zelenih travic in listov pa se da prekriti s sadjem agresivnega okusa.

Pred koncem vseh koncev bomo pojedli in popili prav vse, kar zrase okrog nas, prav tako, kot je bilo na začetku vseh začetkov. In morda bo takrat krog res sklenjen.

  • Share/Bookmark
 

Brez komentarjev

Še brez komentarjev.

RSS vir za komentarje na objavo.

Trenutno obrazec za komentarje ni dosegljiv.

 

Blog in continuo | Zagotavlja SiOL | O Sistemu |