in continuo

pohajalkine pisarije o vsem mogočem in nemogočem

Pretakanja

Zapisano pod: nekategorizirano Tagi: — pohajalka ob 10:38, 20.12.2012

Ljudje – o ljudeh so povedali učenjaki
Delovanje naših možganov je še kar velika skrivnost, pa čeprav jih učenjaki na mnogih področjih vneto in masovno proučujejo. A glavnina raziskovanj poteka s poskusi, testi, ali kakšnimi drugimi preverjanji posameznikov. Nemalokrat rezultate učenjaki primerjajo vzporedno s poskusi na živalih.
Zgodnji jutranji sprehodi prav kličejo po razmišljanjih vseh vrst in v spokojnem prebujajočem jutru je še najlaže vse informacije prejšnjega dne, tudi po sistemu jutro-je-pametnejše-od-večera, razvrščati in pospravljati po predalih.
Tudi kakšen naravni pojav, recimo deroča Ljubljanica po obilnejšem deževju, po stekanju skopnelega snega v njeno strugo, še ta lahko pojmovno poveže zaključek, kako zelo smo tudi sami naravni pojav. Kot ima svojo zmogljivost rečna struga, jo imamo tudi ljudje, jo imajo naši možgani. Če se v reko zlije v kratkem času veliko voda, gre voda čez rob, obrežje in bližnja sicer suha področja so nenadoma pod vodo.
Če v človeka v kratkem času zdere večja množica informacij, kot so jih možgani zmožni sproti predelati, se višek informacij izgubi, se prelije preko možganskih pretočnih zmogljivosti. Tako nam pobegne v svet mnogo uporabnih in v bistvu zelo potrebnih informacij za naše delovanje. Torej, z drugimi besedami: človeška bitja lahko hkrati obvladamo le določeno količino informacij.
A tudi informacije so različnih vrst in jih možgani različno jemljejo vase in jim odmerjajo pomembnost po prostoru, ki ga imajo na voljo. Gre za naravno omejitev in ne za napako v delovanju možganov. Tako je, kot bi v možgane prišla ta omejitev z učenjem ali pa je zgolj posledica zasnove našega živčnega sistema. Omejitev je pravzaprav dobra, saj skrbi, da ostaja naša pretočna zmogljivost v okvirih.
Sodobni digitalni telefonski aparati imajo množico prijaznih spominskih funkcij, pa nam ni treba veliko razmišljati o telefonskih številkah. Celo več, še tiste cifre, ki smo jih imeli še pred nedavnim v glavi, so izginile iz spomina. Težko se jih je domisliti, kot bi se jih morali učiti znova. Pomaga, če se s prsti in očmi sprehodimo po številčnici, pa si možgani za priklic številke pomagajo z zaporednjem gibov prstov, ki so morda ostali v spominu.
Že Bell je želel imeti čim daljšo telefonsko številko, zaradi možnosti skrajnega povečanja telefonske zmogljivosti, vendar pa številka ni smela biti daljša, kot si jo je še mogoče zapomniti. Običajni, povprečni ljudje si zapomnimo zaporedje zgolj sedmih številk, če jih je več, je presežena zmogljivost pomnenja in napačnih klicev je več.
Če bi gledali v ekran z naglo utripajočimi pikami in bi jih skušali prešteti, jih bomo najverjetneje pravilno prešteli le do največ sedem, vse kar je več, bo zgolj ugibanje. Če spijemo dvajset kozarcev enake pijače, vendar različno osladkane, jih bomo zmožni razdeliti zgolj v šest ali sedem kategorij, potem bodo ocene napačne. Tudi pri razvrščanju tonov je enako, večina ljudi lahko razdeli tone samo v približno šest različnih kategorij, potem pa začno tlačiti različne tone v isto kategorijo.
Ti primeri so s področja človekove intelektualne zmogljivosti; čeprav gre za enostavne teste, je govora o naši sposobnosti obvladovanja surovih informacij. Omejeni pa smo tudi v čustveni pretočnosti, čustveni zmogljivosti.
Ko si zadamo nalogo, da v eni minuti spišemo seznam vseh ljudi, ki jih poznamo, pa bi nas njihova smrt resnično prizadela, bomo zelo verjetno prišli do približno ducata imen. Tolikšen seznam je spisala večina testiranih ljudi, ki so morali odgovoriti na to vprašanje. Ljudje iz seznama bi v nas vzbudili sočutje, zato psihologi rečejo tej cifri skupina sočutja.
Te skupine niso večje v glavnem zaradi časa, ki ga namenjamo tem ljudem. Pozornost jim namenjamo po telefonu, osebno ali pa o njih veliko premišljujemo in nas skrbi zanje. Biti najboljši prijatelj zahteva čustveno energijo in gojitev globokih čustev je naporna.
Človek se je pač razvil že davno nekoč nazaj v zgodovini, razvil se je tako, da odlično obvladuje manjše število ljudi, kratke razdalje in kratka časovna obdobja. Ta življenjska razmerja so tudi danes še vedno najpomembnejša.

  • Share/Bookmark
 

2 komentarjev

4

avtor Stric Marč

20.12.2012 @ 11:32

Zato pa je sedem kozličkov, sedem palčkov, dvanajst bratov, sedem dolgih let, za sedmimi gorami, sedem poglavitnih grehov, dvanajst veličastnih…

5

avtor pohajalka

20.12.2012 @ 13:58

Stric Marč, vse kaže, da imaš prav! Tako pomembna števila so to, da so celo v pravljice našla pot. Dopade se mi ‘za sedmimi gorami’, ker sem firbčna, pa ‘dvanajst veličastnih’, ker sem še bolj firbčna …
Eh, pa hvala za tvoj komentar, je prvi in zato mu pripada v pretočnosti spomina veličastno mesto.

RSS vir za komentarje na objavo.

Trenutno obrazec za komentarje ni dosegljiv.

 

Blog in continuo | Zagotavlja SiOL | O Sistemu |